Drankenproducent Diageo houdt drankverkoop stabiel

Het Britse drankenconcern Diageo heeft in zijn eind juni afgesloten boekjaar grofweg evenveel sterkedrank en bier aan de man gebracht als een jaar eerder. 

Een toegenomen vraag naar onder meer whiskey en wodka in de Verenigde Staten compenseerde een neergang in veel opkomende markten.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het bedrijf achter merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Baileys en Guinness donderdag heeft gepubliceerd.

Diageo zag de omzet wel met 3 procent dalen, mede door nadelige wisselkoerseffecten, tot 10,5 miljard pond (12,5 miljard euro). De nettowinst ging 6 procent omlaag naar 2,2 miljard pond.

Strategie

Topman Ivan Menezes ziet in de resultaten het bewijs dat Diageo de juiste strategische keuzes heeft gemaakt. Het bedrijf heeft voor 1 miljard pond aan bezittingen verkocht en flink geïnvesteerd in de merken waarvoor het nog wel een toekomst ziet.

''Deze betere prestaties weerspiegelen het werk dat wij hebben verricht om onze merken te versterken door marketing en innovatie'', zei hij.

Britse pond

Van het drukkende effect van het dure pond lijkt Diageo voorlopig verlost. Sinds het referendum waarin de Britten zich uitspraken voor een vertrek uit de Europese Unie, is de Britse munt sterk in waarde gedaald. Dat is voor nu gunstig, omdat het bedrijf veel inkomsten heeft in dollars en juist veel kosten maakt in ponden.

Over de mogelijke gevolgen op de langere termijn van het besluit van de Britse bevolking om uit de EU te stappen, deed Diageo geen uitspraken.

Wel liet het bedrijf weten dat het in nauw contact staat met de overheid en brancheorganisaties en daarbij hamert op het belang van goede handelsafspraken met de EU en andere belangrijke exportlanden.

Lees meer over:
Tip de redactie