Shell fors omlaag op Amsterdamse beurs

De beurs in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten, mede door een flinke koersdaling van Shell dat met tegenvallende kwartaalcijfers kwam.

Elders in Europa waren de koersenborden ook roodgekleurd, na een stroom aan bedrijfsresultaten.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 1,1 procent in de min op 447,82 punten. De MidKap verloor 0,4 procent naar 630,91 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,6 procent achteruit.

Shell

Shell was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een min van 3,7 procent. Het olie- en gasconcern zag de winst afgelopen kwartaal verder kelderen, met name door de aanhoudend lage olieprijzen.

De divisie van Shell die olie opspoort en oppompt leed mede door reorganisatiekosten en afschrijvingen een miljardenverlies, terwijl bij de raffinagetak de winst sterk daalde.

Bij de sterkste stijgers in de AEX stonden informatieleverancier RELX en industrieel toeleverancier Aalberts Industries met plussen tot 2,8 procent, dankzij beter dan verwachte resultaten.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam ging aan kop in de MidKap met een winst van 6 procent. Aperam kwam woensdag nabeurs met meevallende resultaten. Toeleverancier aan de chipindustrie Besi publiceerde eveneens cijfers. Het aandeel ging 0,9 procent omlaag bij de middelgrote fondsen.

In Frankfurt klom Adidas 2,5 procent, nadat het sportartikelenbedrijf de verwachtingen voor het hele jaar naar boven bijstelde.

Volkswagen (min 3,1 procent) was een flinke verliezer nadat het autoconcern fors minder winst in de boeken zette als gevolg van het dieselschandaal.

Renault

Renault (min 4,3 procent) was in Parijs een forse daler. De automaker is minder positief over de wereldwijde verkoop. Het Franse oliebedrijf Total zakte 0,5 procent na bekendmaking van cijfers.

In Londen verloor Lloyds bijna 6 procent aan beurswaarde. Door de Britse keuze om de EU te verlaten, ziet de bank zich genoodzaakt de bezuinigingen op te voeren. Dit gaat ten koste van duizenden banen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent naar 41,23 dollar. Brent verloor 1,7 procent tot 42,73 dollar. De euro noteerde 1,1088 dollar, tegen 1,0990 dollar bij het Europese slot woensdag.

Tip de redactie