Energieconcern Total weet winstdaling te beperken

Het Franse energieconcern Total heeft de daling van zijn winst vorig kwartaal in tegenstelling tot concurrenten als Shell en BP weten te beperken.

 Dat blijkt uit donderdag bekendgemaakte cijfers over het tweede kwartaal van het bedrijf.

Flinke kostenbesparingen en een hogere productie boden in het tweede kwartaal tegenwicht aan de lagere olieprijzen en inkomstenderving door stakingen in Franse raffinaderijen. De kostenbesparingen liggen voor op schema en zullen het doel van 2,4 miljard dollar dit jaar overtreffen.

BP

De winst kwam 30 procent lager uit dan een jaar eerder, op 2,1 miljard dollar. BP zag in dezelfde periode zijn winst bijna halveren, terwijl Shell zelfs een nog groter deel van de opbrengsten zag verdampen.

De omzet van de Franse oliegigant daalde met 17 procent tot ruim 37 miljard dollar.

Het Spaanse Repsol maakte donderdag bekend dat zijn winst met bijna 40 procent is gedaald, tot 639 miljoen euro. Het bedrijf boekte 346 miljoen euro af voor een herstructurering, die doorloopt tot in 2018.

Repsol meldde dat ingrepen ervoor hebben gezorgd dat alle bedrijfsonderdelen positieve resultaten hebben geboekt. Vooral de productietak deed het dankzij een efficiencyverbetering goed.

Lees meer over:
Tip de redactie