Air France-KLM heeft net als veel van zijn rivalen de marktomstandigheden gedurende het tweede kwartaal duidelijk zien verslechteren.

Aanhoudend scherpe concurrentie en een toegenomen angst voor terrorisme zetten de opbrengsten onder druk, meldt de luchtvaartgroep woensdag.

Air France-KLM zag de omzet met ruim 5 procent afkalven tot 6,22 miljard euro. De druk op de ticketprijzen neemt nog altijd toe en daarbij kwamen ook nog nadelige wisselkoerseffecten. Wel resteerde onder de streep een winst van 41 miljoen euro, na een verlies van 79 miljoen euro een jaar eerder.

De operationele winst steeg van 179 miljoen naar 317 miljoen euro. Het bedrijf werd daarbij geholpen door een brandstofrekening die bijna een derde lager uitviel. Maar ook zonder de brandstof mee te rekenen, blijken de vliegkosten te zijn gedaald met 1,5 procent. Voor heel 2016 mikt Air France-KLM nog altijd op een daling van 1 procent.

KLM

Topman Jean-Marc Janaillac wil allereerst de neuzen binnen de luchtvaartgroep weer in dezelfde richting krijgen. Daarbij hoeft KLM niet te vrezen dat opnieuw gemorreld wordt aan zijn zelfstandige positie, zei hij woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

''Air France-KLM is een groep die bestaat uit twee bedrijven, uit verschillende landen met elk hun eigen cultuur'', zei Janaillac. Hoewel de samenwerking nog altijd beter kan, is het niet de bedoeling daar verandering in te brengen door Air France en KLM verder in elkaar te schuiven, benadrukte hij.

Janaillac verwacht dit najaar met een meer uitgesproken visie te komen op het bedrijf waar hij drie weken geleden het stokje overnam van Alexandre de Juniac. Wel wilde hij kwijt dat hij een onderneming heeft aangetroffen waar het onderling wantrouwen groot is. Daar zal verandering in moeten komen, zei hij.

Staking Frankrijk

De staking bij het Franse cabinepersoneel en de acties die het Nederlandse grondpersoneel woensdagochtend heeft aangekondigd, stemmen Janaillac bedroefd. ''Dit is geen rationele situatie'', zei hij. De topman benadrukte dat het absoluut nodig is de kosten verder omlaag te brengen, omdat de situatie daar nu eenmaal om vraagt.

Over de roep in Frankrijk om een evenwichtiger verdeling van de capaciteitsgroei was Janaillac helder. ''Groei blijft gekoppeld aan productiviteit'', zei hij ''Wij nemen beslissingen over capaciteit uitsluitend op basis van economische overwegingen'', vulde scheidend financieel directeur Pierre-François Riolacci aan.

Air France krijgt vanaf woensdag opnieuw te maken met een staking van het cabinepersoneel. De maatschappij verwacht dat op donderdag ongeveer 80 procent van de geplande vluchten zal doorgaan. Zo'n 36 procent van de stewardessen en stewards zou het werk neerleggen.

Onzekerheid

Verder zijn de vooruitzichten voor de rest van het jaar nog erg onzeker. Onder meer het Britse brexit-referendum en de recente reeks aanslagen in Europa zorgen voor veel onzekerheid. Door de toegenomen terreurdreiging is in het bijzonder Frankrijk als bestemming uit de gratie, vooral bij Aziatische reizigers.

KLM heeft de resultaten tot dusver dit jaar sterker weten te verbeteren dan Air France. ''Maar we zijn er nog niet'', zei topman Pieter Elbers. ''We moeten doorgaan op de ingeslagen route van productiviteitsverhoging en kostenverlaging waardoor KLM verder kan investeren en groeien.''

Maatregelen

De mogelijkheden om dit jaar te groeien zijn volgens Elbers te danken aan de kostenbesparende cao-afspraken die vorig jaar zijn gemaakt. Om het aanbod verder te kunnen vergroten zijn aanvullende maatregelen nodig, benadrukt hij.

Het lukte KLM tot dusver niet alle vakbonden daarvan te overtuigen. FNV ligt nog altijd dwars en heeft woensdag acties van het grondpersoneel aangekondigd. Deze staan los van de acties bij Air-France.

Behalve de kosten wil Air France-KLM ook de schuld dit jaar aanzienlijk verder verlagen. Aan het einde van het tweede kwartaal stond die op 4,04 miljard euro, 265 miljoen euro minder dan eind 2015.