De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met een flink verlies gesloten. Japanse exportbedrijven hadden last van de sterkere yen. 

Verder werd vooral uitgekeken naar de beleidsvergadering van de Japanse centrale bank later deze week.

De toonaangevende Nikkei-index verloor 1,4 procent tot 16.383,04 punten. De afgelopen tijd ging de beurs in Tokio juist sterk omhoog door de verwachting dat de Bank of Japan met meer stimuleringsmaatregelen gaat komen.

Bij de verliezers stonden onder meer de autofabrikanten Toyota Motor (min 2,5 procent) en Honda (min 1,9 procent). Oliebedrijf Inpex zakte 3,3 procent, terwijl het verlies voor technologieconcern Toshiba opliep tot 9 procent.

Softbank

Telecomconcern SoftBank steeg 3 procent, geholpen door meevallende resultaten bij het Amerikaanse dochterbedrijf Sprint. Nintendo, dat woensdag met resultaten komt, noteerde bijna 2 procent in de plus.

De beurzen in de rest van Azië toonden een positiever beeld. De Kospi in Seoul won 0,8 procent, terwijl de beurs in Hongkong tussentijds ruim 1 procent in de plus stond. In Shanghai werd een winst van bijna 1 procent op de borden gezet. De hoofdgraadmeter in Sydney bleef nagenoeg onveranderd.