De AEX-index in Amsterdam is maandag met een klein verlies de handel uitgegaan. 

Elders in Europa lieten de graadmeters een wisselend beeld zien. Philips stond op het Damrak in de belangstelling nadat het zijn kwartaalresultaten had gepubliceerd. Verder maakte fusiebedrijf Ahold Delhaize zijn debuut op de beurs.

De AEX-index sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op 452,84 punten. De MidKap klom 0,5 procent naar 628,21 punten. Parijs en Frankfurt gingen tot 0,5 procent omhoog. De FTSE in Londen liet een min van 0,3 procent noteren.

Philips zag zijn beurswaarde in de AEX 2,1 procent stijgen. De omzet van het in gezondheidszorgtechnologie gespecialiseerde bedrijf nam afgelopen kwartaal licht af, maar de winst steeg. Philips verwacht dat de resultaten de komende tijd verbeteren.

Ahold Delhaize won 1,2 procent. Het Nederlandse supermarktconcern Ahold en de Belgische branchegenoot Delhaize zijn dit weekeinde officieel gefuseerd.

Kabelaar

Kabelaar Altice (plus 3,3 procent) was de sterkste stijger in de AEX. Ook Randstad deed het goed, met een winst van 3 procent. SBM Offshore sloot de rij met een verlies van 3,1 procent.

Bij de kleinere fondsen zag BinckBank zijn beurswaarde 5,6 procent stijgen. Ondanks bijna een halvering van de winst waren de resultaten van de onlinebroker beter dan verwacht.

In de MidKap bungelde Air France-KLM onderaan met een verlies van 2,3 procent. Société Générale heeft zijn beleggingsadvies voor het luchtvaartbedrijf verlaagd naar verkopen.

Ryanair

De Ierse concurrent Ryanair deed het een stuk beter in Dublin met een koersstijging van 6,1 procent. Ryanair waarschuwde dat de winstverwachting mogelijk in gevaar kan komen vanwege de onzekerheid rond de brexit en de angst voor terreur. Beleggers leken echter opgelucht dat de huidige winstprognose nog gehandhaafd blijft.

In Londen ging de aandacht uit naar de gokindustrie. De gokbedrijven William Hill, Rank Group en 888 onderzoeken een fusie. William Hill sprong bijna 5 procent omhoog, 888 won 3,4 procent en Rank verloor 0,5 procent.

De euro noteerde 1,0979 dollar, tegen 1,0972 dollar bij het Europese slot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 43,22 dollar. Brent daalde 1,9 procent tot 44,83 dollar.