Philips verwacht dat zijn resultaten de komende maanden verbeteren, maar is daarbij bezorgd over de grote onrust op de financiële markten. 

Dat meldt het technologiebedrijf maandag bij de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Philips zag de omzet vorig kwartaal met 2 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, naar 5,86 miljard euro.

Het voor eenmalige posten aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) verbeterde met 43 miljoen euro naar 544 miljoen euro. De nettowinst steeg van 274 miljoen naar 431 miljoen euro. Dit kwam onder meer door de schadevergoeding die Philips ontving van het Japanse Funai.

Het concern wees op de financiële markten, die door alle politieke en economische onrust onder hoogspanning staan. Dit kan de timing en de opbrengsten van geplande verkopen onder druk zetten, waarschuwde topman Frans van Houten. Daarbij gaat het onder meer om aandelen in het onlangs verzelfstandigde Philips Lighting en de verkoop van onderdeel Lumileds, die naar verwachting in de komende maanden plaatsvindt.

Solide

Van Houten benadrukte in een toelichting dat Philips vorig kwartaal ''solide'' prestaties heeft geboekt en goede kansen heeft om de resultaten de komende tijd verder te verbeteren. ''Maar we lezen ook het nieuws en moeten concluderen dat we in een heel kwetsbare wereld leven.''

De topman wees onder meer op de Brexit, de recente terroristische aanslagen en de onzekerheid rond de verkiezingen in de Verenigde Staten. ''Dit kan de uitgaven van consumenten drukken. Dat gebeurt nu nog niet, maar prognoses voor de economische groei zijn de afgelopen tijd verlaagd.''

Gezondheid

Philips richt zich sinds het afscheid van Lighting, waarin het nog wel een groot aandeel heeft, op gezondheidszorgtechnologie. De met vorig jaar vergelijkbare verkopen op dat vlak namen in het tweede kwartaal met 5 procent toe. Daarbij deden vooral apparaten die mensen helpen gezonder te leven het goed. De opbrengsten van de verkoop van ziekenhuisapparatuur stabiliseerden.

Dat de nettowinst van Philips steeg, komt onder meer door de schadevergoeding die Philips ontving van het Japanse Funai. Dat bedrijf betaalde onlangs 144 miljoen euro vanwege de mislukte verkoop van de divisie Lifestyle Entertainment door Philips aan Funai in 2013.