Ahold en Delhaize hebben hun vorig jaar aangekondigde fusie zaterdag officieel afgerond. 

Met de goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder FTC op vrijdag zijn alle hordes voor de vorig jaar aangekondigde samenvoeging van de twee supermarktbedrijven weggenomen.

Ahold liet donderdag al weten dat de overname van zijn Belgische branchegenoot nagenoeg rond was. Eerder deze maand besloten beide bedrijven om in totaal 86 Amerikaanse supermarkten te verkopen, om zo groen licht te krijgen voor de voorgenomen fusie.

De FTC eiste dat 81 winkels moesten worden afgestoten. Als onderdeel van de onderhandelingen werden nog eens vijf winkels extra verkocht.

De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en Delhaize werd in juni vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6.500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.

Amerikaanse markt

Ahold neemt Delhaize met name over om te kunnen groeien op de Amerikaanse markt. Het Nederlandse supermarktconcern heeft al een redelijk sterke positie aan de oostkust van het land en kan die verder versterken met de winkels die het Belgische bedrijf exploiteert. Zo wordt het fusiebedrijf volgens analisten vrijwel overal aan de Amerikaanse oostkust de grootste partij.

De aandelen in de combinatie, die Ahold Delhaize gaat heten, komen voor circa 61 procent in handen van de aandeelhouders van de Zaanse grootgrutter. De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel dat ze bezitten 4,75 aandelen Ahold. Het nieuwe aandeel Ahold Delhaize wordt vanaf maandag verhandeld.