American Airlines heeft een lastig kwartaal achter de rug. Behalve van felle concurrentie, die de ticketprijzen drukte, had 's werelds grootste luchtvaartmaatschappij last van een afzwakkende groei van de wereldeconomie en nadelige wisselkoerseffecten.

Een aanhoudend lage brandstofprijs bood wat tegenwicht.

American Airlines behaalde in het tweede kwartaal een omzet van 10,4 miljard dollar (9,4 miljard euro), dik 4 procent minder dan een jaar eerder.

De operationele winst zakte met 13 procent naar 1,5 miljard dollar. Onder de streep resteerde 950 miljoen dollar, bijna de helft minder dan in het tweede kwartaal van 2015.

Met het oog op de verslechterde vooruitzichten stelt American Airlines sommige investeringen in nieuwe vliegtuigen uit. Daarover heeft het bedrijf nieuwe afspraken gemaakt met leverancier Airbus. Van de 22 bestelde A350's wordt de eerste pas eind 2018 in ontvangst genomen. Eerder werd gemikt op het voorjaar van 2017.

Ticketprijzen

Naaste concurrent Delta Air Lines rapporteerde vorige week al een daling van de kwartaalomzet als gevolg van lagere ticketprijzen. En ook Southwest Airlines, een prijsvechter die vooral binnenlandse vluchten uitvoert, had het de afgelopen maanden moeilijk.

Wereldwijd kampt de luchtvaartsector met overcapaciteit en een dalende vraag, mede door economische onzekerheid en angst voor terrorisme.