Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft in het tweede kwartaal een nettowinst behaald van 2,7 miljard dollar. Dat terwijl een jaar eerder nog een verlies van bijna 1,4 miljard dollar werd geleden. 

Toen moesten flinke tegenvallers worden geïncasseerd vanwege de verkoop van de financiële divisie.

De omzet van GE, dat onder meer gasturbines, locomotieven, vliegtuigmotoren, windmolens en apparatuur voor de energie- en medische sector maakt, klom naar 33,5 miljard dollar, van 29,2 miljard dollar een jaar eerder. GE profiteerde daarbij onder meer van de overname van de energieactiviteiten van het Franse industrieconcern Alstom.

Het bedrijf had wel last van de zwakte in de oliesector, waardoor de inkomsten uit die werkzaamheden flink daalden.

Diversiteit

De orderportefeuille steeg met 17 procent naar het recordniveau van 320 miljard dollar. Topman Jeff Immelt verklaarde in een toelichting dat de diversiteit en omvang van de activiteiten van GE het bedrijf in staat stelden goed te presteren ondanks de volatiele en traag groeiende wereldeconomie.

De verwachtingen voor heel 2016 werden gehandhaafd en er wordt op een sterke autonome groei gerekend in de tweede helft van dit jaar.

GE is een belangrijke concurrent van Philips op het gebied van medische technologie. Philips heeft zich na de afsplitsing van zijn verlichtingstak sterk gericht op die markt. GE zag de omzet bij de divisie Healthcare met 4 procent stijgen tot 4,5 miljard dollar. De orders uit China voor Healthcare zaten duidelijk in de lift.