Europese aandelenbeurzen kleuren rood

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend met verliezen gesloten. In Amsterdam leverde AkzoNobel flink in na publicatie van zijn kwartaalresultaten. Verder hadden onder meer grondstoffenbedrijven het moeilijk.

De Amsterdamse AEX-index sloot 0,1 procent in de min op 447,85 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 620,76 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,8 procent. De FTSE in Londen noteerde een fractie boven de slotstand van maandag.

AkzoNobel was met een verlies van 4,3 procent de grootste verliezer in de AEX. Het verf- en chemieconcern zag vorig kwartaal de omzet dalen, maar wist zijn winstgevendheid wel verder te verbeteren.

Het concern bleef zeer voorzichtig over de komende maanden, waarin de omstandigheden naar verwachting onder meer door de dreigende brexit onzeker blijven.

TomTom

TomTom won in de MidKap 3,4 procent. Het navigatiebedrijf wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren, ondanks een dalende omzet. TomTom wordt steeds minder afhankelijk van de verkoop van apparaten en dat komt de winstgevendheid ten goede.

Onder de middelgrote fondsen op het Damrak boekte alleen de toeleverancier aan de chipindustrie Besi een grotere koerswinst. Analisten van ING lieten zich positief uit over het aandeel, dat dinsdagochtend 6,5 procent aan waarde won.

ABN Amro

ABN Amro steeg 0,2 procent in de hoofdgraadmeter. Het Financieele Dagblad stelde dinsdag op basis van ingewijden dat topman Gerrit Zalm volgend jaar vervroegd zal aftreden. De bank wil niet reageren op dat bericht.

Ericsson werd in Stockholm na een positieve start ruim 4 procent minder waard. De leverancier van netwerkapparatuur aan de telecomindustrie kondigde extra bezuinigingen aan. Farmaceut Novartis leverde in Zürich bijna 1 procent in. Het bedrijf zag zijn winst dalen, onder meer doordat belangrijke patenten zijn verlopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 45,13 dollar. Brent zakte ook 0,2 procent, naar 47,04 dollar per vat. De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,1078 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Tip de redactie