Het Duitsche chemieconcern Bayer heeft zijn bod op zadengigant Monsanto verhoogd.

Dat maakt Bayer donderdag bekend. Het Amerikaanse Monsanto verwees onlangs nog een overnamebod van 62 miljard dollar naar de prullenbak.

Bij dat eerdere bod telden de Duitsers 122 dollar per aandeel neer. Bayer zegt nu bereid te zijn 125 dollar per aandeel te betalen. Een samenvoeging van beide ondernemingen zou een wereldleider opleveren op het gebied van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw.

Maar het kan dat Monsanto de boot blijft afhouden. De producent van genetisch gemodificeerde zaden is volgens ingewijden ook met het Duitse chemieconcern BASF in gesprek over een bundeling van krachten. Monsanto zou hierbij verschillende opties overwegen, waaronder een overname van de landbouwchemietak van BASF.

Druk

De druk op Monsanto om in te zetten op schaalvergroting is toegenomen nadat gesprekken met de Zwitserse branchegenoot Syngenta over een overname vorig jaar op niets uitliepen.

BASF en Monsanto werken al samen op het vlak van genetisch gemanipuleerde zaden voor mais, soja en rijst. Het grootste chemieconcern ter wereld zou volgens de bronnen in ruil voor zijn agrochemiedivisie nieuwe aandelen in Monsanto krijgen.

Het onderdeel was vorig jaar goed voor een omzet van 5,8 miljard euro. De onderhandelingen zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden.

Meer fusies

Er vindt momenteel een consolidatieslag plaats in de chemiesector. Zo hopen de chemiereuzen Dow Chemical en DuPont eind dit jaar een fusie af te ronden en wordt Syngenta voor meer dan 43 miljard dollar overgenomen door ChemChina.