JPMorgan Chase ziet winst licht dalen

JPMorgan Chase heeft de winst in het tweede kwartaal licht zien dalen. 

De Amerikaanse bank moest flink meer geld opzij zetten om eventuele verliezen op slechte bedrijfsleningen op te vangen, met name in de door lage prijzen geteisterde olie- en gasindustrie.

JPMorgan rapporteerde donderdag een kwartaalwinst van 6,2 miljard dollar (5,6 miljard euro), tegen 6,3 miljard dollar een jaar eerder.

Tegenover de hogere voorzieningen stonden onder meer kostenbesparingen, een stevige groei van de kredietverlening en hogere inkomsten uit de handel in obligaties.

Afgezien van een paar eenmalige posten viel de winst hoger uit dan door Bloomberg gepolste analisten in doorsnee hadden voorzien. Ook de baten, die met 3 procent aandikten tot 25,2 miljard dollar, overtroffen de gemiddelde verwachting.

Lage rente

Net als andere banken heeft JPMorgan last van de lage rente. Met een renteverhoging in december leek de Federal Reserve, de Amerkaanse koepel van centrale banken, een eerste stap te zetten richting een 'normaler' rentebeleid. Maar inmiddels lijkt een volgende rentestap ver weg, gezien alle onrust op de financiële markten.

Aan de andere kant stuwde de marktonrust de inkomsten van JPMorgan uit de handel in effecten. De periode rond het referendum waarin de Britse bevolking zich uitsprak voor een vertrek uit de Europese Unie, kenmerkte zich door hoge handelsvolumes en grote koersuitslagen.

Lees meer over:
Tip de redactie