De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. Beleggers reageerden op onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daardoor schoten de koersen in de middaghandel omhoog.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,8 procent hoger op 433,77 punten. De MidKap steeg 2,4 procent tot 599,27 punten.

De graadmeters in Parijs en Frankfurt gingen 1,8 en 2,2 procent omhoog. De FTSE in Londen bleef wat achter, met een winst van 0,9 procent.

Het bericht dat vorige maand per saldo 287.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de Verenigde Staten zette stevige druk op de waarde van de euro. De sterke banengroei kan een nieuwe renteverhoging in de VS dichterbij brengen, wat de dollar aantrekkelijker maakt. De euro zakte, na hevige schommelingen, naar 1,1042 dollar, tegen 1,1085 dollar vlak voor de publicatie van de cijfers.

Banken

Het vooruitzicht van een hogere rente was goed nieuws voor aandelen van banken en verzekeraars. ING voerde de AEX aan met een plus van 5,7 procent. Aegon en ABN AMRO kregen er circa 4,5 procent bij. Verder waren andere aandelen die deze week hard onderuit gingen in trek. Zo werd uitzender Randstad 4,4 procent meer waard.

Boskalis won 2,5 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener gaf aan dat de komende twee jaar 24 schepen uit de vaart worden genomen. Dit kost 650 banen, waarvan 150 in Nederland.

Air France-KLM

In de MidKap was verzekeraar Delta Lloyd een van de grootste winnaars met een plus van 3,9 procent. Air France-KLM herstelde van een aanvankelijk stevig verlies en boekte uiteindelijk 0,9 procent winst. De luchtvaartcombinatie meldde het onverwachte vertrek, per 4 november, van zijn financieel directeur.

Ook elders in Europa hoorden financiële fondsen bij de grote winnaars. In Frankfurt stegen Allianz, Deutsche Bank en Commerzbank 2,2 tot 5,8 procent. In Parijs wonnen BNP Paribas en Société Générale 3,4 en 5,3 procent. Ook autobouwers waren in trek, getuige de koerswinsten van 3,6 tot 5,7 procent voor BMW, Daimler, Volkswagen, Renault en PSA Peugeot Citroën.

De olieprijs herstelde enigszins van de scherpe daling van donderdag. Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder bij 45,35 dollar per vat. Brent steeg 0,6 procent in prijs, tot 46,67 dollar per vat.