Europese beurzen sluiten met winst

De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag stevig in de plus gesloten. Daarmee toonden de financiële markten wat herstel, na drie handelsdagen op rij met verliezen.

De AEX-index eindigde 1 procent hoger op 426,33 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 585,42 punten. De indices in Parijs en Londen stegen met ongeveer een procent. De beurs in Frankfurt noteerde een plus van 0,5 procent.

Beleggers verwerkten onder meer de notulen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centrale bank. De Fed lijkt voorlopig heel voorzichtig te blijven ten aanzien van een verdere verhoging van de rente in de VS, zo viel daar uit op te maken.

De centrale bankiers wachten op duidelijke bewijzen van kracht in de arbeidsmarkt en vrezen dat de brexit ook de Amerikaanse economie kan raken. In de markt lijkt de verwachting voor het tijdstip van de volgende rentestap al opgeschoven naar volgend jaar.

Financiële sector

Op de AEX lieten onder meer aandelen van bedrijven die de afgelopen dagen flink kelderden, zoals banken en verzekeraars, een verbetering zien. Grootste stijger in de hoofdindex was het aandeel Aegon, dat 4,1 procent steeg. Ook ABN AMRO won veel, met een plus van 2,7 procent.

De enige daler onder de AEX-fondsen was Altice, dat 0,8 procent verloor.

Danone

In Parijs trok Danone de aandacht. Het Franse concern neemt de Amerikaanse producent van biologische voedingsmiddelen WhiteWave Foods over voor 10 miljard dollar. Danone won daarop bijna 2 procent.

De deal zette in Amsterdam de aan de MidKap genoteerde branchegenoot Wessanen (plus 4,9 procent) stevig in beweging. Analisten van ING gaven aan dat de kans groter is geworden dat Danone ook het Nederlandse biologische voedingsmiddelenbedrijf wil inlijven.

In Londen steeg afvaldienstverlener Shanks ruim 9 procent, na een principeakkoord over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf Van Gansewinkel.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,3 procent naar 46,33 dollar per vat. Brent werd 2,4 procent goedkoper bij 47,63 dollar per vat.

De euro was 1,1070 dollar waard, tegen 1,1083 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Tip de redactie