De meeste Europese beurzen zijn dinsdag in het rood gesloten. De verliezen van maandag verder daarmee verder verdiept. 

Banken en verzekeraars zagen hun koersen vooral dalen. Daarnaast gingen ook de olieprijzen hard omlaag, wat druk zette op veel oliegerelateerde bedrijven.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,1 procent in de min op 430,41 punten. De MidKap zakte 2,5 procent naar 592,52 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,8 procent in. Madrid en Milaan verloren 2,4 en 1,5 procent. De beurs in Londen onttrok zich aan het negatieve sentiment met een plus van 0,4 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een verlies van 8,3 procent. NN Group leverde 4 procent in en ING verloor 2,7 procent. In de MidKap tekende Delta Lloyd een min van 6,7 procent op.

Italië

De koersen van banken en verzekeraars in Europa staan mede onder druk door de onrust in de Italiaanse bankensector en de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector.

In Italië ging Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, dit keer met ruim 19 procent. Een dag eerder verloor de bank al 14 procent.

Olie

De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 4,5 procent naar 46,78 dollar per vat. Brent werd 4,3 procent goedkoper op 47,97 dollar per vat.

Maritiem dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore ging bij de Amsterdamse hoofdfondsen 6,2 procent omlaag, baggeraar en maritiem concern Boskalis daalde 4,1 procent en tankopslagbedrijf Vopak zakte 2,3 procent. Shell wist het hoofd echter boven water te houden met een plus van 0,7 procent. Bodemonderzoeker Fugro leverde bij de middelgrote fondsen 6,3 procent in.

Brexit

De brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond sterling. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum.

De euro was 1,1093 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.