De aandelenbeurs in Japan heeft zijn winstreeks donderdag een vervolg gegeven, met een kleine plus. Ook elders in Azië was het sentiment positief. De graadmeters profiteerden onder meer van het herstel op Wall Street. Beleggers in Tokio verwerkten wel een zwakker dan gedacht cijfer over de industriële productie.

De Nikkei-index sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 15.575,92 punten. Volgens marktkenners blijft de vrees voor totale paniek nadat de Britten stemden voor een vertrek uit de Europese Unie voorlopig uit. ,,Althans voor nu", zo laat een handelaar in Tokio weten. De markten voelen zicht gesteund door de grote centrale banken die aangaven hun monetaire beleid aan te zullen passen aan de situatie.

Zowel op maandbasis als op jaarbasis werd in Japan in mei een daling van de industriële productie gemeten. In vergelijking met april lag deze daling met 2,3 procent ook lager dan de 0,2 procent waar economen door de bank genomen vanuit gingen. De minieme daling op jaarbasis (min 0,1 procent) was evenwel verrassender omdat hier gemiddeld een stijging met 1,9 procent werd voorzien. De aardbeving in april en de zeer sterke yen drukten de resultaten.

Elders in Azië kleurden de koersborden eveneens groen. De beurzen in Seoul en Sydney wonnen tot 1,6 procent. De Hangseng-index in Hongkong koerste tussentijds 1,6 procent hoger. Shanghai stond 0,1 procent hoger.