Europese beurzen krabbelen beetje op

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag iets hersteld van de stevige verliezen sinds het Brexit-referendum.

De verrassende Britse keuze om de Europese Unie te verlaten zorgde de voorbije handelsdagen voor dieprode koersenborden. Handelaren aasden op koopjes, gesteund door speculaties dat steunmaatregelen op komst zijn.

De MidKap ging 2 procent vooruit tot 589,67 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt werden winsten tot 2,7 procent neergezet.

De handel werd gesteund door de verwachting dat centrale banken stappen zullen zetten om de nadelige gevolgen van een Brexit zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Zo wordt nu meer rekening gehouden met een renteverlaging in de Verenigde Staten, waar eerder alles wees op een naderende renteverhoging.

De Bank of England maakte bekend 3,1 miljard pond in het bankwezen te steken. Het was voor het eerst sinds het referendum dat de centrale bank geld in het systeem pompt.

KPN

In de AEX stonden nagenoeg alle fondsen in het groen. Staalconcern ArcelorMittal was de enige daler. Sterkste stijger was KPN met een winst van 3,8 procent, gevolgd door Randstad. ING, ABN AMRO en NN Group schaarden zich met winsten tot 3,3 procent onder de sterkste stijgers. Het waren juist de bankaandelen die de laatste dagen stevige tikken kregen met verliezen tot wel 20 procent.

Ook in Londen toonden de banken wat herstel. Zo won Lloyds Banking Group 6,6 procent, Royal Bank of Scotland veerde 3,9 procent op en Barclays noteerde een winst van 3,8 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank 2,9 procent en het Franse BNP Paribas steeg 5,1 procent in Parijs.

In Milaan was UniCredit een flinke stijger met een winst van 2,7 procent. In Madrid tekende Banco Santander een winst van 3 procent op.

Pond omhoog

Het Britse pond sterling ging wat in waarde omhoog na de recorddaling, waarbij de Britse munt naar het laagste niveau zakte in 31 jaar. Ook zitten de olieprijzen weer in de lift na de recente afzwakking. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,9 procent tot 47,69 dollar en Brentolie klom 2,6 procent tot 48,39 dollar per vat.

De euro noteerde een stand van 1,1059 dollar, tegen 1,1013 dollar aan einde van de Europese handel maandag.

Lees meer over:
AEX
Tip de redactie