De onverwachte keuze van het Britse volk voor een toekomst buiten de Europese Unie leidde maandag opnieuw tot stevige verliezen op de aandelenmarkten in Europa. 

Net als vrijdag deden nerveuze beleggers met name financiële waarden in de uitverkoop.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 3 procent in de min op 411,62 punten. Daarmee komt het totale verlies over de laatste twee handelsdagen op 8,5 procent.

Tot de sterkste verliezers behoorden ABN AMRO en ING met verliezen van 12,6 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 6,5 procent in. Uitzender Randstad stond helemaal onderaan de hoofdindex met een verlies van 13,6 procent.

Bij de middelgrote fondsen vielen nog zwaardere klappen. De MidKap zakte 5,2 procent tot 578,41 punten. Verzekeraar Delta Lloyd was met een min van ruim 12 procent de grootste verliezer. Ingenieursbureau Arcadis, dat veel omzet in het Verenigd Koninkrijk behaalt, deed het met een koersval van 11 procent niet veel beter.

Europa

Ook in Londen zette onzekerheid over de toekomst van Londen als het financiële hart van Europa de aandelen van banken stevig onder druk. Lloyds, Barclays en Royal Bank of Scotland leverden 10 tot 19 procent van hun beurswaarde in. De FTSE-hoofdindex zakte 2,6 procent.

In Frankfurt en Parijs, waar de hoofdgraadmeters net als in Amsterdam 3 procent omlaag gingen, waren het ook al de banken die de hardste klappen kregen. Deutsche Bank en Commerzbank verloren 6,2 en 5,2 procent, BNP Paribas en Crédit Agricole 6,3 en 6 procent.

In Milaan leverden Intesa Sanpaolo en Banca Monte dei Paschi di Siena 10,9 en 13,3 procent in, Unicredit 8,1 procent. De Italiaanse overheid zou overwegen miljarden in de banken te steken om te voorkomen dat zij door de sterk toegenomen onrust op de financiële markten in moeilijkheden komen.

Olieprijzen

De olieprijzen zetten de daling voort die voor het weekeinde al werd ingezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,6 procent tot 46,39 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper en werd verhandeld voor 47,19 dollar per vat.

De euro zakte naar 1,1013 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. Het Britse pond was iets meer dan 1,32 dollar waard, dat is zo'n 4 cent minder dan vrijdagavond.