De beurs in Tokio toonde maandag enig herstel van de zware koersverliezen van afgelopen vrijdag door de Brexit. 

De beurshandel profiteerde van de stappen die de Japanse overheid heeft genomen om de rust op de beursvloer te laten wederkeren.

De Nikkei-index eindigde met een winst van 2,4 procent op 15.309,21 punten. Vrijdag kelderde de Japanse hoofdgraadmeter 7,9 procent, het scherpste koersverlies sinds 2011. De yen ging juist sterk in waarde omhoog omdat beleggers veilig geachte investeringen zoals de Japanse munt opzochten.

De Japanse premier Shinzo Abe heeft opdracht gegeven voor verschillende maatregelen om de kalmte te herstellen. Zo staat de Japanse centrale bank klaar om het financiële systeem te ondersteunen en liquiditeit te verstrekken.

Wel bleven exportgerelateerde en financiële fondsen in Tokio onder druk staan. Zo daalde autoconcern Toyota Motor 1,7 procent en Mazda ging liefst bijna 10 procent omlaag. De Japanse zakenbank Nomura leverde 6,3 procent in. Farmaceuten en tabaksproducenten gingen juist omhoog.

Elders in Azië waren de koersuitslagen een stuk beperkter na de stevige verliezen van vrijdag. De Hang Seng in Hongkong noteerde tussentijds 0,3 procent in de min. De Kospi in Seoul stond licht hoger en de All Ordinaries in Sydney klom 0,5 procent.