De onverwachtse uitkomst van het Britse referendum heeft vrijdag ook zijn sporen nagelaten op de aandelenmarkten in New York. De graadmeters op Wall Street stonden in het laatste handelsuur onverminderd in het rood, nadat de Britten voor een vertrek uit de EU stemden. 

Het leidde eerder op de dag ook in Europa en Azië tot grote verliezen op de beurzen. Bankaandelen in New York gingen in de uitverkoop.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 3,4 procent lager op 17.392 punten. De brede S&P 500 zakte 3,6 procent tot 2036 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 4,2 procent naar 4705 punten.

De brexit kwam als een verrassing voor beleggers, want zij waren ervan uitgegaan dat de Britten voor een verblijf in de EU zouden stemmen. Donderdag ging Wall Street daardoor nog flink omhoog.

De Federal Reserve liet weten de ontwikkelingen op de wereldwijde financiële markten nauwlettend te volgen, na de uitslag van het referendum. De centrale bank staat klaar om liquiditeit in de markt te pompen mocht dat nodig zijn om eventuele negatieve gevolgen van de beursverliezen voor de Amerikaanse economie op te vangen.

Banken

Net als in Europa moesten banken in New York het ontgelden. Morgan Stanley behoorde met een min van bijna 10 procent tot de sterkste dalers. Maar ook branchegenoten als Citigroup (min 9 procent), JPMorgan Chase (min 7 procent), Bank of America (min 7,2 procent) en Wells Fargo (min 4,3 procent) deelden in de malaise.

Ook de oliesector deed een jas uit. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent minder waard op 47,60 dollar. Brentolie daalde 5 procent tot 48,36 dollar per vat. In het kielzog gingen de aandelen van oliebedrijven als Chevron (min 2,5 procent) en ExxonMobil (min 2,8 procent) mee omlaag. Oliedienstverleners als Baker Hughes, Halliburton en Schlumberger verloren tot bijna 5 procent.

Gouddelvers zoals Barrick Gold en Newmont Mining profiteerden van de sterk gestegen goudprijs. Zij zagen hun beurswaarde respectievelijk 5,7 en 4,9 procent stijgen. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal. Voor een troy ounce (31,1 gram) goud moest tegen het einde van de sessie 1317,71 dollar worden afgetikt.

De euro was 1,1117 dollar waard, tegen 1,1114 dollar bij het slot in Europa.