De Amsterdamse beurs AEX is vrijdag 5,7 procent lager op 424,20 punten gesloten na de stem voor een Brexit door het Britse volk.

De Brexit zorgde vrijdag voor een schokgolf op de beursvloeren.

De Amsterdamse graadmeter noteerde in het eerste handelsuur nog een verlies van ruim 8 procent met een stand van 413,75 punten.

In de loop van de sessie wist de hoofdindex op het Damrak nog wel iets van de eerdere minnen tot wel 9 procent goed te maken. Desondanks gaat de handelsdag de boeken in als een van de 25 slechtste beursdagen ooit. Slechtste dag ooit is nog steeds 19 oktober 1987, toen de AEX 12 procent kwijtspeelde.

De MidKap sloot uiteindelijk 6 procent lager op 609,86 punten. De beurs in Londen ging 3,2 procent omlaag, Frankfurt en Parijs verloren tot 8 procent. Milaan en Madrid daalden ruim 12 procent.

Vooral de financiële sector kreeg rake klappen. ING (min 14,9 procent) was de grootste daler in de AEX, Aegon zakte ruim 11 procent en ABN AMRO kelderde 10,2 procent. ArcelorMittal en Randstad stonden ook bij de grootste verliezers met minnen van meer dan 12 procent. De AEX kende geen winnaars.

Ook elders in Europa moesten bankaandelen het ontgelden. In Londen deden RBS (min 18 procent), Barclays (min 17,7 procent) en Lloyds Banking Group (min 21 procent) een jas uit. In Parijs kelderde Crédit Agricole 14 procent en BNP Paribas ging meer dan 17 procent onderuit. Deutsche Bank verloor ruim 14 procent. Het Spaanse Banco Santander dook 20 procent in de min en het Italiaanse UniCredit leverde 24 procent in.

IAG

Luchtvaartgroep IAG verloor in Londen ruim 22 procent. Het moederbedrijf van onder meer British Airways schroefde zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij als gevolg van de uitslag van het referendum.

Een vat Amerikaanse olie werd 4,1 procent minder waard op 48,07 dollar. Brentolie daalde 4,2 procent tot 48,77 dollar. De goudprijs ging juist hard omhoog. Beleggers vluchten in onzekere tijden naar veilig geachte beleggingen, zoals het edelmetaal.

De euro zakte naar 1,1114 dollar, tegen 1,1373 dollar bij het slot in Europa een dag eerder. Het Britse pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar.

Dijsselbloem

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) verwacht dat de financiële markten ''in de komende weken'' weer gaan kijken naar hoe het fundamenteel met de economie staat.

Hij gaat ervan uit dat ook de beurzen inzien dat er geen reden is ''om nu het economisch herstel uit onze handen te laten vallen.''