De Amerikaanse bank Morgan Stanley zou al zijn begonnen met het verplaatsen van tweeduizend banen vanuit Londen. Dit zou een reactie zijn op de uitslag van het Britse referendum.

Dat melden bronnen aan de Britse nieuwszender BBC

Er zou al een taakgroep zijn opgezet die dit moet gaan uitvoeren. De banen zouden verdwijnen naar Dublin of Frankfurt.

Volgens persbureau Reuters ontkent Morgan Stanley deze plannen.

Topman Colm Kelleher van Morgan Stanley zei eerder tegen persbureau Bloomberg dat een Brexit "de meest invloedrijke gebeurtenis" sinds de Tweede Wereldoorlog zou zijn.

Citigroup en investeerder BlackRock gaan mogelijk snijden in het Londense personeelsbestand, terwijl JPMorgan eerder al aangaf een verhuizing uit de Britse hoofdstad te overwegen bij een Brexit. Amsterdam, Dublin, Parijs en Frankfurt worden genoemd als mogelijke alternatieven voor Londen.

Volgens het Economisch Bureau van ING hebben Amsterdam en Frankfurt met een gunstig leef- en innovatieklimaat goede papieren om vertrekkende bedrijven aan te trekken. Frankfurt is met de ECB-zetel en het cluster daaromheen waarschijnlijk het eerste alternatief voor banken, meent het bureau.

Amsterdam

Amsterdam heeft daarentegen goede kansen voor bedrijven die ook op zoek gaan naar een innovatiever klimaat. Ook is het leven in Amsterdam in vergelijking met andere steden volgens de bank nog altijd goedkoop, wat het aantrekken van goed personeel bevordert.

Hoogleraar Banking en Finance Harald Benink van de universiteit Tilburg denkt dat financiële instellingen vooral zullen uitwijken naar Frankfurt en niet zo zeer naar Amsterdam. Volgens hem is de Zuidas een relatief klein financieel centrum geworden. ''Het is maar de vraag of Amsterdam voor veel spelers in deze markt aantrekkelijk is.''

Benink denkt dat Nederland misschien in bepaalde niches, zoals pensioenbeheer of institutionele beleggers, interessant kan zijn. Maar als er al een groei van de werkgelegenheid te verwachten valt, dan komt die van Nederlandse banken en pensioenbeleggers die personeel uit Londen terughalen, zo schetst hij de kansen voor Amsterdam.