Luchtvaartgroep IAG heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. Het bedrijf houdt er rekening mee op korte termijn last te krijgen van het Britse besluit om uit de Europese Unie te stappen.

Het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Aer Lingus en Vueling had naar eigen zeggen al meer moeite om tickets aan de man te brengen dan verwacht.

Nu het Britse volk in meerderheid voor een vertrek uit de EU heeft gestemd, ligt een verbetering van de situatie niet voor de hand.

IAG ging er tot dusver van uit dat de operationele winst dit jaar net zo sterk zou toenemen als in 2015, mede dankzij nog lagere brandstofkosten. Op die prognose komt het bedrijf nu terug, hoewel het nog wel een aanzienlijke winststijging voorziet.

Op de lange termijn voorziet IAG geen noemenswaardige gevolgen voor bijvoorbeeld de winstgevendheid of concurrentiekracht.

De eveneens Britse prijsvechter EasyJet denkt ook dat blijvende schade kan worden vermeden, mits de regering op tijd regelt dat Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de Europese luchtvaartmarkt.

Luchtvaart bijeenhouden

De Europese luchthavenorganisatie ACI Europe riep eveneens op de Europese luchtvaartmarkt bijeen te houden. Dat is van belang om te garanderen dat reizigers keuze houden uit zoveel mogelijk bestemmingen, tegen gunstige ticketprijzen. "Wij kunnen het ons simpelweg niet veroorloven een stap achterwaarts te doen met wat de ruggengraat van onze economieën is geworden", zei directeur Olivier Jankovec.