Wall Street vertrouwt op uitblijven Brexit

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn donderdag hoger gesloten. 

Net als in Azië en Europa overheerst op Wall Street de overtuiging dat de Britten er in een referendum niet voor zullen kiezen Brussel de rug toe te keren. Beleggers verwerkten daarnaast een stroom aan macro-economische cijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent hoger op 18.011,07 punten. De brede S&P 500 won ook 1,3 procent en kwam op op 2113,32 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,6 procent naar 4910,04 punten.

De uitslag van het Britse referendum wordt pas vrijdagochtend verwacht, maar ook de jongste peilingen wijzen op een overwinning voor het kamp dat wil dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie. De hoop dat alles bij het oude blijft, heeft de aandelenkoersen wereldwijd de laatste dagen al flink opgedreven.

Werkeloosheidsuitkering

Ondertussen bleek het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week met 18.000 te zijn gedaald tot 259.000. De industriële activiteit trok daarnaast in juni sterker aan dan waar door de bank genomen rekening meer werd gehouden.

Cijfers over een maand eerder waren iets minder positief. Zo bleek donderdag dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in mei op maandbasis iets was gedaald. En ook de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie verslechterden iets, aldus onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.

Olieprijzen

Banken op Wall Street deden het bovengemiddeld goed. Ook hier lag het vertrouwen in het uitblijven van een brexit aan ten grondslag. Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase en Goldman Sachs zagen hun aandelen tot ruim 4 procent meer waard worden.

Ook winkelketen Macy's stond in de belangstelling, nadat topman Terry Lundgren zijn vertrek had aangekondigd. Hij legt volgend jaar zijn functie neer. Het aandeel Macy's sloot 1,7 procent hoger. Cloudcommunicatiebedrijf Twilio beleefde zijn beursdebuut en werd daarbij bijna twee keer meer waard.

De olieprijzen liepen op. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,9 procent tot 50,06 dollar en Brent steeg 2 procent tot 50,86 dollar per vat. De euro werd bij de slotbel verhandeld voor 1,1372 dollar, dat was nagenoeg gelijk aan de waarde bij het slot in Europa.

Video: In 60 seconden: Brexit

Animatie door: In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie