Op de dag dat de Britse bevolking zich kan uitspreken over het EU-lidmaatschap bereikte het Britse pond sterling de hoogste koers van dit jaar. 

Een waarde van 1,4844 dollar werd voor het laatst gezien op 31 december. Het pond liep ook wat op ten opzichte van de euro, resulterend in een wisselkoers van 76,8 pence per euro.

Volgens marktonderzoekers blijft het gissen naar de uitkomst van het referendum. De meeste peilingen wijzen op 51 procent voor het behoud van het lidmaatschap.

Het grootste verschil werd gemeten door marktonderzoeker Comres, met 48 procent voor en 42 tegen. Pas in de vroege ochtend (Nederlandse tijd) van vrijdag zal een eerste indicatie worden gegeven van de uitslag.

Voorspellingen

Valutahandelaren voorspellen dat het pond zal stijgen tot boven 1,50 dollar als het Verenigd Koninkrijk lid blijft, terwijl een opzegging de munt zal drukken tot onder 1,30 dollar.

Donderdag werd verder bekend dat de Britse overheid over bijna 124 miljard euro aan buitenlandse valuta's en goud beschikt, waarmee de koers van de eigen munt kan worden gestut.

Animatie door in60seconds