De Europese beurzen zijn woensdag wederom met winst gesloten. Beleggers keken al erg uit naar het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, dat donderdag wordt gehouden.

De stemming onder de handelaren is positief omdat de vrees voor een Brexit de laatste tijd is afgezwakt.

De Amsterdamse AEX-index ging 0,2 procent hoger de handel uit op 441,25 punten. De MidKap won 0,6 tot 639,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 0,6 procent.

Daarmee gingen de koersen voor voor de vierde handelsdag op rij omhoog. De laatste peilingen voor het Brexit-referendum wijzen op een meerderheid voor een verder verblijf van Groot-Brittannië in de EU.

Aegon

Financiële concerns Aegon en ING behoorden tot de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen op het Damrak. Zij wonnen tot 1,4 procent. Kabelonderneming Altice ging evenwel aan kop, met een plus van 1,9 procent. Onderaan de AEX stond speciaalchemiebedrijf DSM met een verlies van 1,1 procent.

In de MidKap won luchtvaartconcern Air France-KLM 1,1 procent. De piloten van Air France zien voorlopig af van nieuwe acties.

De Britse branchegenoot EasyJet daarentegen krijgt wel te maken met een staking. Piloten van de prijsvechter die vanaf Amsterdam opereren, leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Het aandeel daalde in Londen 0,2 procent.

PostNL

Bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 verloor PostNL 1 procent, ondanks positievere beoordelingen door kredietbeoordelaars Moody's en S&P over de onderneming. Sif Holding zag bij de kleinere fondsen zijn beurswaarde met 2,7 procent stijgen. Zowel ABN Amro als HSBC gaat de funderingsbouwer volgen met een koopadvies.

De Belgische supermarktketen Colruyt leverde in Brussel ruim 10 procent van zijn beurswaarde in. Het bedrijf kwam dinsdag nabeurs met jaarresultaten die beleggers niet konden bekoren. Analisten van KBC zag er aanleiding in hun beleggingsadvies te verlagen. Branchegenoot Delhaize verloor in Brussel 0,9 procent, Ahold leverde in de AEX 0,8 procent in.

Een vat Amerikaanse olie was 1,5 procent goedkoper op 49,12 dollar. Brentolie daalde 1,6 procent in prijs tot 49,79 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1285 dollar, tegen 1,1255 bij het sluiten van de Europese beurzen een dag eerder.