De aandelenbeurs in Tokio is woensdag met verlies gesloten, na een winstreeks van drie opeenvolgende handelsdagen.

De volumes in Japan lagen lager dan normaal. Beleggers zijn in afwachting van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie dat donderdag wordt gehouden.

De Nikkei-index sloot 0,6 procent lager op 16.065,72 punten. Softbank (plus 2,6 procent) was een opvallende winnaar. President Nikesh Arora van het telecomconcern kondigde onverwacht zijn vertrek aan. Daarnaast werd bekend dat Softbank zijn belang verkoopt in de Finse producent van mobiele spelletjes Supercell, maker van onder meer Hay Day en Clash of Clans.

Mitsubishi Motors won 2,5 procent, ondanks het verlies waar het autobedrijf op rekent als gevolg van kosten vanwege het gesjoemel met brandstoftesten. Het zou voor het eerst in acht jaar zijn dat Mitsubishi rode cijfers schrijft.

Elders in Azië kleurden de koersborden groen. Zo won de Kospi in Seoul 0,5 procent en ging in Sydney de All Ordinaries 0,2 procent omhoog. De graadmeter in Hongkong stond tussentijds 0,6 procent hoger, terwijl in Shanghai een plus van 0,4 procent op het koersbord prijkte.