Fors meer winst voor pakketvervoerder FedEx

De Amerikaanse pakketvervoerder FedEx, sinds kort de eigenaar van TNT, heeft afgelopen jaar een winst van 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) in de boeken gezet. Dat is bijna driekwart meer dan in het voorgaande jaar.

FedEx rapporteerde dinsdag een omzet van 13 miljard dollar over het eind mei afgesloten boekjaar. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. De pakketbezorger wist ook de winstmarge op te vijzelen, mede dankzij besparingen op de brandstofrekening.

In het vierde kwartaal leed FedEx een verlies van 70 miljoen dollar. Dat kwam ook door kosten in verband met de overname van TNT, maar veel zwaarder woog een grote pensioenlast. Vorig jaar moest het bedrijf echter een nog grotere tegenvaller incasseren op de oudedagsvoorziening van zijn personeel, waardoor het verlies toch afnam.

Voor het lopende boekjaar waagt FedEx zich nog niet aan voorspellingen. Het bedrijf kan nog niet inschatten hoe de resultaten bij TNT zich zullen ontwikkelen, en welke invloed de integratiekosten zullen hebben op de winst, liet het weten.

Europese hoofdkantoor

Een van de gevolgen van de eind mei afgeronde overname, is dat het Europese hoofdkantoor van FedEx verplaatst is van Brussel naar Hoofddorp.

Verder is nog onduidelijk of de werkgelegenheid zal lijden onder de samensmelting. Groot banenverlies wordt evenwel niet voorzien omdat de mondiale pakketmarkt sterk groeit.

Lees meer over:
Tip de redactie