Beleggers Europese beurzen minder bang voor Brexit

Europese beleggers lijken steeds minder bevreesd voor een Brits vertrek uit de Europese Unie.

De koersen gingen dinsdag voor de derde handelsdag op rij omhoog, al waren de winsten lang niet zo spectaculair als een dag eerder.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,9 procent hoger op 440,39 punten. De MidKap kreeg er 0,1 procent bij en eindigde op 635,45 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste beursgraadmeters tussen de 0,4 en 0,6 procent hoger de handel uit.

Steeds meer toplieden uit het Europese bedrijfsleven waarschuwen voor grote nadelige gevolgen van een Brexit voor de economie.

Maar sinds zich in de peilingen voor het referendum van donderdag weer een nipte meerderheid lijkt af te tekenen voor een langer EU-lidmaatschap, nemen de zorgen bij beleggers zienderogen.

Philips

Van de 25 hoofdfondsen in Amsterdam waren Philips en ASML de sterkste stijgers. De twee technologiebedrijven wonnen respectievelijk 1,7 en 1,6 procent. Sterkste daler was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 4,2 procent. KPN leverde 2,3 procent in na een negatief analistenrapport.

Bij de middelgrote fondsen was Aperam de sterkste daler. De vroegere roestvrijstaaldivisie van ArcelorMittal werd 1,9 procent minder waard. Air France-KLM zakte 1,5 procent. De Franse tak van de luchtvaartgroep zou bereid zijn af te zien van sommige besparingsmaatregelen om een nieuwe pilotenstaking te voorkomen.

Mijnbouwers

In Londen stonden de mijnbouwers onder druk, onder meer na een winstwaarschuwing van platinaproducent Anglo American Platinum. Moederconcern Anglo American leverde 1,8 procent in, Rio Tinto daalde 0,4 procent en BHP Billiton verloor 0,5 procent.

In Frankfurt ging de Duitse vorkheftruckbouwer Kion bijna 7 procent onderuit. Beleggers zijn niet te spreken over de dinsdag aangekondigde overname van de Amerikaanse logistieke automatiseerder Dematic ter waarde van 2,1 miljard dollar.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2 procent tot 48,38 dollar. Brent daalde 1,8 procent tot 49,72 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1255 dollar, tegen 1,1309 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.

Tip de redactie