Iran sluit verkoopdeal met Boeing voor aankoop 100 vliegtuigen

Iran heeft met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing een deal gesloten voor de aankoop van honderd vliegtuigen. De Verenigde Staten moeten nog akkoord gaan met de verkoop.

Het is voor het eerst dat Iran zo'n grote deal sluit met een Amerikaans bedrijf sinds de invoering van sancties tegen het land in 1979. Iran heeft eerder dit jaar al een grote order geplaatst bij het Europese Airbus.

Begin dit jaar werd een groot deel van de sancties opgeheven nadat grootmachten en Iran een akkoord hadden bereikt over het Iraanse nucleaire programma.

Iran en Boeing hebben de overeenkomst getekend en wachten op goedkeuring. Daarna kan er een schema worden gemaakt voor de uitvoering ervan. Het is niet bekend hoeveel Iran betaalt voor de vliegtuigen.

Van de 250 passagiersvliegtuigen die Iran heeft, moeten er 230 worden vervangen. Dat zei Ali Abdezadeh van de Iraanse civiele luchtvaartorganisatie.

Iran tekende in januari met Airbus een deal van 27 miljard dollar (24 miljard euro) voor de aankoop van 118 vliegtuigen.

Lees meer over:
Tip de redactie