Siemens en branchegenoot Gamesa samen in windenergie

Het Duitse technologieconcern Siemens en zijn Spaanse branchegenoot Gamesa voegen hun divisies op het gebied van windenergie samen. Door de vrijdag aangekondigde fusie ontstaat 's werelds grootste bouwer van windturbines.

Siemens krijgt een belang van 59 procent in de gezamenlijke onderneming. De resterende 41 procent komt in handen van de aandeelhouders van Gamesa, die daarnaast van het Duitse bedrijf een bedrag van 3,75 euro per aandeel in contanten uitbetaald krijgen. Dat komt in totaal neer op circa 1 miljard euro.

Het nieuwe bedrijf zal gevestigd en beursgenoteerd zijn in Spanje. De gecombineerde jaaromzet bedraagt 9,3 miljard euro en het orderboek is goed voor 20 miljard euro aan toekomstige opbrengsten. De fusie levert op jaarbasis naar schatting 230 miljoen euro aan structurele kostenbesparingen op.

Fusie

De twee ondernemingen vullen elkaar volgens Siemens goed aan wat betreft productaanbod en geografische spreiding. Schaalvergroting is van groot belang bij het omlaag brengen van de kosten van hernieuwbare energie, daarom is de fusie een logische stap, aldus het bedrijf.

Siemens en Gamesa maakten eind januari al bekend dat zij in gesprek waren over een combinatie van hun activiteiten op het gebied van windenergie. Het is de tweede Duits-Spaanse fusie op dat terrein, na die tussen Nordex en Acciona. Eerder nam het Amerikaanse General Electric al de energietak van het Franse Alstom over.

Lees meer over:
Tip de redactie