Britse investeerder neemt belang in ABN Amro

De Britse investeerder Parvus Asset Management Europe heeft een belang van iets meer dan 3 procent in ABN Amro genomen.

Dat blijkt donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij Parvus is, zij het op de achtergrond, hedgefondsmanager Chris Hohn betrokken. Hij is vooral bekend als de oprichter van The Children's Investment Fund (TCI), het activistische fonds dat in 2007 met een belang van 1 procent op zak met succes aandrong op een verkoop van ABN AMRO.

Een kritische brief die Hohn in februari van dat jaar schreef aan topman Rijkman Groenink, was de eerste slag in een gevecht dat leidde tot de opsplitsing van ABN AMRO door Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland (RBS). Hij was bovendien fel tegen de door de bank zelf beoogde fusie met Barclays, dat een lagere prijs bood.

De overname door het bankentrio liep slecht af. Een jaar later moest de Nederlandse overheid ingrijpen om te voorkomen dat de Nederlandse delen van Fortis en ABN AMRO ten onder zouden gaan aan de kredietcrisis. De bancaire activiteiten werden eind vorig jaar teruggebracht naar de beurs in Amsterdam.

TCI

Het huidige ABN AMRO is overigens niet te vergelijken met het wereldwijd actieve financiële conglomeraat waar TCI ruim negen jaar geleden een belang in nam. De meeste buitenlandse activiteiten zijn in handen gevallen van RBS en Santander. Wat resteert is een sterk op Nederlandse consumenten en bedrijven gerichte bank.

Investeerders zijn verplicht een belang in een beursgenoteerde onderneming te melden bij de AFM zodra het de 3 procent overstijgt. Het kan zijn dat Parvus al langer aandeelhouder is, maar tot dusver onder de radar is gebleven omdat de meldingsdrempel niet werd gehaald.

Lees meer over:
Tip de redactie