'Volkswagen wil onderdelenproductie automerken samenvoegen'

Volkswagen is van plan de productie van onderdelen voor zijn verschillende automerken te gaan samenvoegen. 

Het Duitse autoconcern dat vorig jaar in opspraak raakte door een groot dieselschandaal, is bezig zijn strategie opnieuw onder de loep te nemen. Deze stap zou een samengevoegd bedrijfsonderdeel opleveren met circa 70.000 werknemers, verspreid over meer dan twee dozijn vestigingen wereldwijd.

Door de activiteiten onder één directie te brengen, met één strategische koers, kan Volkswagen volgens de bronnen efficiënter te werk gaan en beter op de kosten letten.

In september vorig jaar kwam aan het licht dat het concern dieselauto's jarenlang als milieuvriendelijker aan de man bracht dan ze daadwerkelijk zijn. Volkswagen heeft inmiddels al ruim 16 miljard euro gereserveerd om de ontstane schade af te wikkelen.

Reorganisatie

Het reorganisatieplan bij Volkswagen lijkt op vergelijkbare bundelingen van bedrijfsonderdelen die branchegenoten General Motors en Ford eerder doorvoerden, toen zij met financiële problemen kampten. De Amerikaanse autobouwers hebben die samengevoegde onderdelenproductiebedrijven later helemaal afgestoten.

Volgens Bloomberg liggen er bij Volkswagen nog geen plannen om delen van het concern in de verkoop te zetten. Er zou achter de schermen wel worden gesproken over het van de hand doen van bijvoorbeeld motormerk Ducati en truckdivisie Man. Maar knopen daarover zijn nog niet doorgehakt, aldus het persbureau.

De Volkswagen Groep telt momenteel twaalf merken. Naast Volkswagen zelf zijn dat onder meer Audi, Lamborghini, Bugatti, Seat, Bentley en Porsche.

Lees meer over:
Tip de redactie