Flinke verliezen op Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met stevige verliezen de handel uitgegaan. 

Zorgen over de wereldeconomie, een mogelijke Brexit en de lagere olieprijs zetten de koersen onder druk. Vooral bankaandelen en andere financiële fondsen gingen in de uitverkoop.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,3 procent lager op 435,77 punten. De MidKap zakte 1,9 procent tot 648,06 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 1,9 tot 2,5 procent omlaag.

De hoofdindex op Beursplein 5 kende alleen maar verliezers. Aegon en ING zakten respectievelijk 4,7 en 4,2 procent. Verzekeraar NN Group daalde 3,7 procent.

Deutsche bank

Ook elders in Europa stond de financiële sector onder stevige druk. In Frankfurt schaarden Commerzbank en Deutsche bank zich met minnen van ruim 4 procent onder de grootste dalers. In Parijs gold hetzelfde voor Société Générale (min 4,7 procent) en Crédit Agicole (min 3 procent).

Op het Damrak kreeg verzekeraar ASR bij zijn beursdebuut de handen van beleggers overigens wel op elkaar. Het aandeel ASR sloot 2,6 procent hoger op 20 euro per aandeel.

Basic-Fit beleefde een minder euforisch beursdebuut. Het aandeel sloot 3,3 procent in het rood op 14,50 euro.

Aanhoudende zorgen over de wereldeconomie en de dalende olieprijs zetten de koersen onder druk. Beleggers in Amsterdam zagen verzekeraar ASR en fitnessketen Basic-Fit hun opwachting maken op het Damrak.

Randstad

Randstad was de grootste daler in de AEX met een min van 4,8 procent. Het uitzendconcern meldde de overname van het Japanse Careo Group, zonder financiële details naar buiten te brengen. Staalbedrijf ArcelorMittal presteerde met een min van 0,8 procent het minst slecht.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM leed een koersverlies van 4,5 procent. De piloten van Air France zetten hun voor zaterdag aangekondigde staking door. Een kwart van de piloten legt dan het werk neer.

In Frankfurt was Lufthansa een opvallende verliezer met een daling van 5,6 procent. De financieel directeur van de Duitse luchtvaartmaatschappij heeft onverwacht haar vertrek aangekondigd. Ook meldde Der Spiegel dat de vrachttak van het bedrijf 500 banen schrapt.

Scandinavian Airlines

In Stockholm duikelde het moederbedrijf van Scandinavian Airlines bijna 10 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,9 procent tot 49,58 dollar per vat. Brentolie noteerde 2 procent lager op 50,93 dollar. De euro was 1,1273 dollar waard, tegen 1,1327 dollar bij het slot van de Europese handel op donderdag.

Tip de redactie