Aandelenbeurzen New York sluiten verdeeld

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag verdeeld gesloten, waarbij de winsten van eerder op de dag terugliepen. 

Beleggers op Wall Street verwerkten nog de uitspraken van president Janet Yellen van de Federal Reserve op maandag. De olieprijzen gingen verder omhoog.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.938,28 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 2112,13 punten, waarmee de brede graadmeter het recordniveau van mei vorig jaar naderde. De technologiebeurs Nasdaq zakte echter 0,1 procent tot 4961,75 punten.

Yellen voorspelde maandag dat de positieve economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten de komende tijd blijven opwegen tegen de negatieve ontwikkelingen. De Fed houdt daarbij vast aan het voornemen de rente verder te verhogen, als de economische omstandigheden dat toelaten. De centrale bank blijft hierbij echter zeer voorzichtig te werk gaan. De markt lijkt uit te sluiten dat deze maand de rente al zal worden verhoogd.

Farmaceut Valeant Pharmaceuticals (min 14,6 procent) had een moeilijke dag, na een forse winstwaarschuwing voor 2016. Het bedrijf kampt met een flink lagere verkoop van zijn belangrijkste geneesmiddelen. Vorig najaar had het concern nog te maken met een vermeend boekhoudschandaal. De beurskoers van Valeant is zeer sterk gedaald in het afgelopen jaar.

Ralph Lauren

Biotechnoloog Alexion Pharmaceuticals noteerde een min van bijna 11 procent, na tegenvallende testresultaten voor zijn middel tegen spierziektes. Branchegenoot Biogen meldde eveneens tegenvallende testresultaten met een middel tegen multiple sclerose en dook 12,8 procent omlaag.

Kledingverkoper Ralph Lauren verloor 2,4 procent. Het bedrijf waarschuwde voor een dalende verkoop dit jaar en kwam met een reorganisatieplan. Daarbij worden banen geschrapt, winkels gesloten en moeten kosten worden bespaard.

De oliefondsen zaten in de lift. ExxonMobil klom 1,5 procent en Chevron boekte een winst van ruim 2 procent. Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder bij 50,45 dollar per vat. De prijs van Brent steeg 1,9 procent naar 51,52 dollar. Daarmee werd het hoogste niveau van dit jaar bereikt.

De euro werd voor 1,1356 dollar verhandeld, tegen 1,1351 dollar bij het Europese slot.

Tip de redactie