Het rentevoordeel voor de Nederlandse overheid op staatsleningen loopt steeds verder op.

De staat leent al lange tijd gratis geld voor enkele maanden en slaagde er dinsdag voor het eerst in ruim een jaar in om een lening van vijf jaar tegen een negatief rendement te plaatsen. Dat betekent dat beleggers geld toeleggen op hun lening aan de overheid.

In totaal werd 4,8 miljard euro opgehaald met de 5-jarige lening. Het gemiddelde rendement op de obligaties kwam uit op -0,23 procent.

Bij de vorige vergelijkbare veiling, eind juli vorig jaar, moest nog een rente van 0,07 procent worden geboden om 5-jarige obligaties aan de man te brengen. In april vorig jaar kwam de rente uit op -0,09 procent.

Vraag

De waarde en de rente van een obligatie bewegen tegengesteld. De dalende rente wijst op een toenemende vraag naar het schuldpapier. In het geval van de Nederlandse leningen is die vraag dus zelfs zo groot dat het rendement negatief is geworden.

Dat beleggers toch geld in de lening steken, terwijl ze er niet op verdienen, hangt onder meer samen met de risicospreiding van grote investeerders.

Zij steken de enorme sommen die ze beheren in een breed spectrum aan beleggingen. De zeer veilig geachte Noord-Europese staatsleningen maken, ondanks het huidige gebrek aan rendement, bijna altijd deel uit van die portefeuilles.