Flinke winsten voor Europese beurzen

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag overwegend flink hoger gesloten. In Amsterdam zorgde Shell voor steun aan de handel na de bekendmaking van plannen om verder te snijden in de investeringen en kosten.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de plus op 451,58 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 668,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt gingen 1,2 en 1,7 procent vooruit. In Londen bleef de winst van de FTSE beperkt tot 0,2 procent.

De Europese handel reageerde positief op opmerkingen van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve maandagavond. Zij herhaalde vertrouwen te hebben in een verdere verbetering van de Amerikaanse economie en voorzichtig aan te zullen doen met het verhogen van de rente.

Shell werd 3,7 procent meer waard. Het olie- en gasconcern kondigde aan de komende jaren voorzichtig te blijven met zijn investeringen en de kosten verder te verlagen, in een poging de winstgevendheid te verbeteren en weerbaarder te worden voor de lage olieprijs. Verder meldde Shell dat de overname van het Britse gasbedrijf BG aanzienlijk meer besparingen oplevert dan eerder gedacht.

SBM Offshore

In het kielzog van Shell won maritiem dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore 4,4 procent. Bodemonderzoeker Fugro stond bovenaan de MidKap met een koerswinst van 5,4 procent.

Oliebedrijven waren ook elders in Europa in trek bij beleggers. BP won 1,3 procent in Londen, terwijl Total ruim 3 procent steeg in Parijs. Het Italiaanse Eni en het Spaanse Repsol wonnen tot 2,3 procent. Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder bij 50,06 dollar per vat. De prijs van een vat Brent steeg 1,1 procent naar 51,10 dollar per vat.

Heijmans

Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 kreeg Heijmans er 1,8 procent aan waarde bij. Het bouwbedrijf gaat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland 235 huizen bouwen in opdracht van woningverhuurder Vesteda.

De euro werd voor 1,1351 dollar verhandeld, tegen 1,1360 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.

Tip de redactie