Beurzen hoger richting banenrapport VS

De Europese aandelenmarkten gingen vrijdagochtend eensgezind vooruit. 

Beleggers wachten op het rapport over de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt in de afgelopen maand, dat later op de dag wordt gepubliceerd. Daarbij wordt mogelijk meer duidelijk over een al dan niet snelle renteverhoging in de VS.

De AEX-index stond aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 450,56 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 670,52 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen koersten tot 0,8 procent hoger.

Beleggers verwerkten onder meer cijfers over de economische groei in de eurozone. Die bleek in mei op hetzelfde bescheiden peil te zijn uitgekomen als in de voorgaande drie maanden.

ArcelorMittal 

ArcelorMittal was op het Damrak opnieuw de sterkste stijger onder de hoofdfondsen, met een winst van 3,6 procent. Chemieconcern DSM sloot de rij in de AEX met een min van 0,6 procent. Bij de middelgrote fondsen was Delta Lloyd (min 2,1 procent) de sterkste daler na een adviesverlaging.

De overname die Beter Bed (min 0,4 procent) voorbeurs aankondigde, zorgde nauwelijks voor een koersreactie. Het bedrijf neemt zijn veel kleinere Zweedse branchegenoot Sängjätten over. Financiële details werden daarbij niet afgegeven.

Hotelketen Accor 

Hotelketen Accor was in Parijs een opvallende stijger. Het aandeel won 4,1 procent na berichten over de Chinese investeerder Jin Jiang, die zijn belang in het bedrijf wil opvoeren tot 29 procent. Dit zou vrijwel een verdubbeling betekenen ten opzichte van het huidige belang van 15 procent.

RWE won in Frankfurt krap 6 procent. Het energiebedrijf profiteerde onder meer van een adviesverhoging. Ook het aandeel van branchegenoot E.ON (plus 2,3 procent) maakte een sprongetje.

BP

In Londen behoorde BP (plus 2,4 procent) tot de sterkste stijgers nadat het een schikking trof van 175 miljoen dollar met Amerikaanse autoriteiten over de leugens die het management van BP zou hebben verkondigd over de grootte van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

De euro was 1,1144 waard tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Amerikaanse olie stond 0,1 procent in de plus op 49,20 dollar per vat, Brent werd 0,2 procent duurder bij 50,13 dollar per vat.

Tip de redactie