Europese beurzen noteren lichte winsten

De Europese aandelenbeurzen toonden donderdag een wisselend beeld. De aanvankelijke winsten verdampten grotendeels in de middaghandel, nadat beleggers werden geconfronteerd met voorzichtige uitlatingen van ECB-president Mario Draghi over de Europese economie en de aanhoudende impasse in oliekartel OPEC.

In Amsterdam bleef het beeld positief, hoewel de winst van de AEX gedurende de dag slonk. De hoofdgraadmeter van het Damrak eindigde 0,2 procent in de plus op 447,59 punten. De MidKap steeg 0,6 procent naar 666,35 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden 0,1 en 0,2 procent in. De DAX in Frankfurt eindigde nagenoeg onveranderd.

De ECB hield donderdag, zoals verwacht, de rente in de eurozone onveranderd. In zijn toelichting gaf Draghi aan dat de Europese economie dit jaar naar verwachting iets sterker groeit dan eerder gedacht, maar dat de risico's op tegenvallers groot blijven.

In het tweede kwartaal valt de groei volgens de centrale bank waarschijnlijk wat lager uit dan in de eerste drie maanden van 2016.

De koers van de euro ging na het rentebesluit stevig op en neer ten opzichte van de dollar, maar kwam per saldo nauwelijks van zijn plaats. De Europese munt eindigde de beursdag op 1,1160 dollar, tegen 1,1172 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.

Olieprijs

De olieprijs toonde een vergelijkbaar beeld. Nadat duidelijk was geworden dat er binnen oliekartel OPEC opnieuw geen overeenstemming is gevonden over de beperking van de olieproductie ging de prijs even flink omlaag, om vervolgens weer te herstellen. Rond 17.45 uur stond Amerikaanse olie 0,2 procent in de plus op 49,10 dollar per vat, Brent werd 0,4 procent duurder bij 49,92 dollar per vat.

De AEX werd aangevoerd door staalfabrikant ArcelorMittal, die 5 procent won. Andere grote winnaars waren digitaal beveiliger Gemalto en kabelbedrijf Altice, die er 1,5 tot 2,5 procent bij kregen. Verzekeraar NN sloot de rij met een min van 1,2 procent. Voor Shell resteerde na alle ophef rond de OPEC een plusje van 0,1 procent.

Bij de kleinere fondsen was de koerswinst van 6 procent van Kiadis Pharma opvallend. Het biotechnologiebedrijf verwacht begin volgend jaar een aanvraag in te dienen voor de toelating op de Europese markt van een zijn geneesmiddelen.

Tip de redactie