De aandelenmarkten in New York verloren dinsdag over een breed front terrein. Een onverwachte daling van het consumentenvertrouwen afgelopen maand won het van een sterker dan verwachte consumptiegroei een maand eerder. Dalende olieprijzen zetten energiefondsen onder druk.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 17.787,13 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,1 procent en kwam op 2096,95 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daarentegen steeg 0,3 procent tot 4948,05 punten.

De consumptie van Amerikaanse huishoudens vertoonde in april de sterkste groei in bijna zeven jaar. Ook cijfers over de ontwikkeling van de huizenprijzen in grote Amerikaanse steden pakten sterker uit dan voorzien. Aan de andere kant bleek het consumentenvertrouwen afgelopen maand sterker te zijn gedaald dan verwacht.

Chemiereus DuPont was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,6 procent. Vliegtuigbouwer Boeing en sportkledingfabrikant Nike leverden 2,4 en 1,7 procent in. De sterkste stijgers in de Dow waren technologieconcern Microsoft en machinebouwer Caterpillar met winsten van 1,3 en 0,8 procent.

Farmaceut Allergan begon de handel sterk, maar leverde uiteindelijk 0,1 procent in. De bekende activistische investeerder Carl Icahn maakte bekend dat hij een aanzienlijk belang heeft genomen in de Botox-producent, en dat hij vierkant achter de koers van de huidige topman staat.

Overname

Ook energiebedrijf Westar Energy (plus 6,4 procent) wist de aandacht op zich gericht. Branchegenoot Great Plains Energy (min 5,9 procent) wil het bedrijf overnemen. Daar is inclusief schuld een bedrag van ruim 12 miljard dollar mee gemoeid.

Farmaceut Jazz Pharmaceuticals (min 0,4 procent) is eveneens op het overnamepad. Het bedrijf kondigde aan zijn branchegenoot Celator Pharmaceuticals over te nemen voor 1,5 miljard dollar. Dat bedrijf zag de koers met meer dan 70 procent oplopen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent naar 48,92 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper bij een prijs van 49,69 dollar per vat. De euro was 1,1130 dollar waard, net zoveel als bij het scheiden van de markt in Europa eerder op de dag.