De Europese aandelenmarkten hebben de meimaand dinsdag afgesloten met een verliesbeurt. Beleggers verwerkten cijfers over onder meer de winkelverkopen en werkloosheid in Duitsland en de inflatie en werkloosheid in de eurozone.

In Amsterdam eindigde de leidende AEX-index 0,9 procent lager op 447,87 punten. Ten opzichte van eind april is dat een winst van 1,9 procent. De MidKap sloot 0,4 procent lager op 666,89 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.

De beurs in Amsterdam verwelkomde dinsdagmiddag weer een nieuwkomer. Frisdrankbottelaar Coca-Cola European Partners (CCEP) maakte zijn debuut aan het Damrak, en tegelijkertijd op de beurzen in Londen en New York. Het aandeel opende op 34,15 euro en eindigde daar zo'n 2,5 procent boven.

Fugro

Boskalis was de sterkste daler bij de hoofdfondsen in Amsterdam. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft een nederlaag geleden in een rechtszaak tegen Fugro wegens een constructie die de bodemonderzoeker beschermt tegen vijandige overnames.

Fugro is voor een kleine 30 procent in handen van Boskalis, en wordt dan ook gezien als een mogelijke overnameprooi voor het Papendrechtse offshoreconcern. Het bedrijf wil echter graag zelfstandig blijven en de beschermingsconstructie kan een overname bemoeilijken. Fugro bungelde met een min van 3,6 procent onderaan de MidKap.

BAM

BAM won 3,6 procent en was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. Het bouwbedrijf heeft het papierwerk rond voor deelname aan de bouw van een tunnel die Denemarken en Duitsland met elkaar gaat verbinden. De megaklus heeft een waarde van 3,4 miljard euro. Daarvan is een kwart voor BAM.

Bij de kleinere fondsen op het Damrak daalde Van Lanschot 5,5 procent. Delta Lloyd is begonnen met de verkoop van zijn belang in de Bossche vermogensbeheerder. De verzekeraar leverde bij de middelgrote fondsen 1,6 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent naar 49,87 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder bij een prijs van 49,94 dollar per vat. De euro was bij het scheiden van de markt 1,1130 dollar waard, tegen 1,1135 euro een dag eerder.