De Belgische postbezorger Bpost bood 2,25 miljard euro voor zijn Nederlandse branchegenoot PostNL. Dat komt neer op 5,10 euro per aandeel.

Dat meldt Het Financieele Dagblad maandag op basis van ingewijden.

Het aandeel van PostNL werd maandag omstreeks 14.30 uur voor 4 euro verhandeld en noteert daarmee ruim 3,5 procent boven de slotstand van vrijdag. PostNL wilde een prijs van 5,50 euro per aandeel van Bpost, dat voor het grootste deel in handen is van de Belgische staat.

Het bod van de Belgen was volgens de zakenkrant opgebouwd uit 70 procent aandelen Bpost en 30 procent contanten. Dat zou betekend hebben dat het aandeel van de Belgische staat in het bedrijf onder de 50 procent zou zakken.

Omzet

Bpost behaalde in 2015 een kleinere omzet dan PostNL (respectievelijk 2,4 miljard en 3,5 miljard euro), maar hield onderaan de streep (328 miljoen euro) meer winst over dan PostNL (149 miljoen euro).

Het verschil is te verklaren door de concurrentie in beide landen. In België heeft Bpost tot 2020 het alleenrecht voor het bezorgen van kranten en tijdschriften. PostNL moet een deel van de markt in Nederland delen.

Bpost-topman Koen van Gerven zei maandagochtend al dat de eisen van de partijen te ver uit elkaar liggen. Hij noemde de mislukte fusiegesprekken "spijtig maar geen drama".