De koersenborden op de Amerikaanse aandelenbeurzen lieten vrijdag kleine winsten zien. De toespraak van president Janet Yellen van de Federal Reserve waar naar uitgekeken werd voor aanwijzingen over een rentestap, zorgde niet voor vuurwerk op de beursvloeren.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde de laatste handelsdag van de week 0,3 procent hoger op 17.873,22 punten.

De breed samengestelde S&P 500 stond 0,4 procent in de plus op 2099,06 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,7 procent tot 4933,50 punten. Maandag wordt er in New York niet gehandeld vanwege Memorial Day.

Bankpreses Yellen zei in een toespraak op Harvard University dat de Amerikaanse economie aantrekt. ''Als dat zich doorzet en als de banenmarkt zich blijft verbeteren, en daar ga ik van uit, dan is een rentestap in de komende maanden gepast.'' Yellen liet zich echter niet uit of een rentestap al volgende maand zou kunnen plaatsvinden.

Bij de bedrijven boekte Valeant een stevige winst. De farmaceut zou een gezamenlijk overnamebod van het Japanse Takeda Pharmaceutical en investeerder TPG Capital Management naast zich hebben neergelegd. Het aandeel schoot 5,5 procent omhoog.

Hijskranenmaker Terex kelderde nu een overname door de Chinese zware machinemaker Zoomlion niet doorgaat. Zoomlion liet na maanden onderhandelen weten af te zien van een overname van zijn Amerikaanse branchegenoot. Terex leverde daarop 14,1 procent in.

De prijs van een vat Amerikaanse olie was nagenoeg onveranderd op 49,50 dollar. Brentolie stond 0,4 procent lager op 49,40 dollar per vat. Eerder in de week werd korte tijd de grens van 50 dollar per vat doorbroken. De euro was 1,1114 dollar waard, tegen 1,1136 dollar bij het slot van de Europese beurzen.