Op de beurs in Amsterdam ging de aandacht vrijdag vooral uit naar de beursgang van de verzelfstandigde lichttak van Philips en naar PostNL. 

Het postbedrijf zou een overnameprooi zijn voor de Belgische branchegenoot Bpost. De handel in PostNL werd stilgelegd, evenals in Bpost in Brussel. Maandag komt een verklaring van de bedrijven naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 450,94 punten. De MidKap won 0,4 procent tot 669,43 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,1 procent.

Overname

De Franstalige krant Le Soir meldde eerder op de dag dat Bpost een bod wil gaan doen op zijn Nederlandse branchegenoot. De handel in het aandeel Bpost werd daarop stilgelegd op de beurs in Brussel in afwachting van een verklaring.

Bpost is beursgenoteerd, maar nog grotendeels eigendom van de Belgische overheid. Het aandeel PostNL stond vrijdagmiddag op de beurs in Amsterdam op een winst van ruim 5 procent, voordat toezichthouder AFM de handel stil liet leggen in afwachting van een persbericht.

De Belgische zakenkrant De Tijd meldde dat Bpost al op 25 maart een eerste bod heeft uitgebracht op alle aandelen van PostNL. Het aandeel was toen ongeveer 3,62 euro waard. Het eerste bod werd afgewezen en ook een tweede bod kon PostNL niet bekoren. Een derde bod zou nu nog worden bestudeerd. Het aandeel PostNL is nu 3,85 euro waard.

Philips Lighting

De aandelen Philips Lighting werden voor 20 euro per stuk in de markt gezet. Lighting opende de sessie op 21 euro per aandeel en sloot uiteindelijk 10 procent hoger op exact 22 euro. Er is nu een kwart van het bedrijf verhandelbaar gemaakt. De komende jaren wil Philips het resterende belang van de hand doen.

In de AEX was chipmachinefabrikant ASML lijstaanvoerder met een koerswinst van 1,7 procent. AkzoNobel was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een daling van 2,3 procent.

Brentolie stond 0,4 procent lager op 49,38 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent naar 49,39 dollar. De euro was 1,1136 dollar waard, tegen 1,1183 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.