De aandelenbeurs in Japan is vrijdag met winst de handel uitgegaan. Mediaberichten over een mogelijke vertraging in de eerder aangekondigde plannen voor een btw-verhoging in Japan stuwden het sentiment. 

De Nikkei-index sloot de laatste sessie van de week 0,4 procent hoger op 16.834,84 punten.

De zorgen over de wereldeconomie en de nasleep van de aardbevingen eerder dit jaar zouden volgens de berichten voor premier Shinzo Abe reden zijn om de btw-plannen voor even in de koelkast te zetten. Kort voor de slotbel in Japan gaf Abe wel aan dat het besluit over een belastingverhoging voor de zomer wordt genomen.

Toshiba was een opvallende stijger en won meer dan 11 procent. De elektronicareus profiteerde van een adviesverhoging bij JPMorgan. De geplaagde airbagmaker Takata eindigde de sessie met een verlies van meer dan 8 procent, na de koerssprong een dag eerder vanwege overnameperikelen. Vrijdag werd bekend dat wederom miljoenen auto's terug naar de garage moeten vanwege problemen met de airbags van het bedrijf.

Het beeld op de andere beurzen in de regio was overwegend positief. De Kospi in Seoul won 0,6 procent, terwijl Sydney 0,4 procent steeg. In Hongkong noteerde de Hang Seng in de middaghandel 0,7 procent hoger.