Philips verkoopt aandelen in zijn af te stoten verlichtingsdivisie Lighting vrijdag voor een prijs van 20 euro per stuk. Het gaat om 37,5 miljoen aandelen. Dat maakte Philips donderdag bekend.

Daarmee komt de prijs uit in het midden van de eerder aangegeven bandbreedte van 18,50 tot 22,50 euro per aandeel. De marktwaarde van Lighting bedraagt dan 3 miljard euro. Inclusief schuld is dat circa 4,5 miljard euro. Philips haalt met de emissie 750 miljoen euro op.

Een kwart van de aandelen van de verlichtingsdivisie worden naar de beurs in Amsterdam gebracht. De aandelen, die het beurssymbool 'LIGHT' meekrijgen, zijn aangeboden aan institutionele partijen en particuliere beleggers. Volgens Philips was er een grote vraag naar de stukken. Het bedrijf wil de resterende aandelen komende jaren van de hand doen.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Topman Frans van Houten meldde in een toelichting blij te zijn met de grote interesse van investeerders en de prijs van de beursgang. Met deze stap zal Philips zich beter kunnen focussen op gezondheidstechnologie, aldus Van Houten. Hij is ervan overtuigd dat beide bedrijven als aparte beursgenoteerde ondernemingen een goede toekomst zullen hebben.

Topman Eric Rondolat van Lighting meldde eveneens verheugd te zijn over de grote vraag van investeerders.