De beurs in Amsterdam is donderdag met een kleine plus gesloten, waarmee de winsten van de afgelopen dagen verder werden uitgebouwd.

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) was een negatieve uitschieter in de AEX-index, terwijl staalconcern ArcelorMittal een sterke koerssprong liet optekenen.

De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 449,09 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 666,51 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,7 procent.

NN zag zijn beurswaarde met 5,7 procent dalen na de publicatie van kwartaalcijfers. Het voormalige dochterbedrijf van ING behaalde vorig kwartaal een fors lagere nettowinst, maar greep zijn sterke kapitaalpositie aan voor de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van een half miljard euro.

ArcelorMittal

ArcelorMittal klom bijna 7 procent. De Europese Commissie gaat haar onderzoek naar het dumpen van goedkoop Chinees staal op de Europese markt mogelijk uitbreiden. Andere staalfabrikanten zaten ook in de lift. Zo won ThyssenKrupp in Frankfurt 3,6 procent en Salzgitter ging 3,8 procent omhoog.

De mijnbouwbedrijven boekten ook plussen. Anglo American, BHP Billiton en Glencore in Londen noteerden koerswinsten tot 1,9 procent.

Banco Popular

In Madrid leverde Banco Popular ruim 26 procent aan beurswaarde in, nadat de bank bekendmaakte een grote afschrijving te moeten doen op zijn vastgoedportfolio.

Het financiële concern ziet zich genoodzaakt 2,5 miljard euro aan aandelen te verkopen om de balans op orde te krijgen. De Spaanse branchegenoten BBVA en Banco Santander daalden tot 1,8 procent.

Kardan

Beleggers in Amsterdam wisten de kwartaalcijfers van de Israëlische investeerder Kardan te waarderen. Het aandeel koerste 5,3 procent hoger.

In Londen leverde krantenuitgever Daily Mail & General Trust bijna 11 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. Het bedrijf houdt last van dalende advertentie-inkomsten.

Brentolie stond 0,2 procent hoger op 49,63 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent naar 49,82 dollar.

De euro was 1,1183 dollar waard, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.