Het Amerikaanse FedEx heeft de overname van TNT Express afgerond, waarmee het op één na grootste koeriersbedrijf van Europa wordt gecreëerd. 

Dit melden beide bedrijven in een gezamenlijk persbericht woensdag.

Eerder was al bekend dat een grote meerderheid van de aandelen waren aangemeld voor de overname. het resterende deel van de aandelen kan tot 1 juni nog worden verkocht. 

Vorig jaar in april meldde FedEx de interesse in branchegenoot TNT en in augustus werd een formeel bod gelanceerd. FedEx betaalt 8 euro per aandeel. Daarmee wordt voor TNT ongeveer 4,4 miljard euro betaald. 

Arbeidsvoorwaarden 

De bestaande arbeidsvoorwaarden bij TNT Express worden gerespecteerd, zo was eerder overeengekomen. Ook willen beide bedrijven "significante ontslagen" voorkomen. Het Europese hoofdkantoor van het gecombineerde concern komt in Amsterdam/Hoofddorp. De luchtvaartactiviteiten van TNT worden van de hand gedaan. 

Het streven van het nieuwe concern is om uit te breiden in Europa, waar TNT onder andere  concurreert met het grotere DHL. 

FedEx verscheept dagelijks 11,5 miljoen pakketjes. TNT Express vervoert zo’n 1 miljoen pakketten elke dag. De bedrijven samen hebben 400.000 medewerkers en zo’n 130.000 voertuigen. 

Iconische merken

Op de vraag of het merk TNT Express verdwijnt, vertelt David Binks, de nieuwe directeur van de Europese tak van het nieuwe bedrijf, dat FedEx en TNT beide iconische merken zijn, waarvan FedEx gebruik van wil blijven maken.

Hij benadrukte opnieuw dat FedEx significante ontslagen wil voorkomen. "Dit is een overname die aanneemt dat we de activiteiten gaan uitbreiden. Wij zien dat als het creëren van kansen voor werknemers", aldus Binks. 

Profiel TNT | Profiel FedEx 

Koersen TNT en PostNL schieten omhoog na overnamebod | PostNL beurt 642 miljoen bij overname TNT