De AEX-index in Amsterdam is woensdag andermaal met een stevige winst de handel uitgegaan. Daarmee kreeg de opmars die dinsdag werd ingezet een passend vervolg.

De stijgende olieprijs gaf de markten een zetje, net als de nieuwe deal met Griekenland. Shell stond op het Damrak in de schijnwerpers nadat het aankondigde nog eens honderden banen te schrappen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1,3 procent hoger op 447,22 punten. De MidKap steeg 1 procent tot 665,77 punten. De indices in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,5 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden (de Eurogroep) maakten bekend 10,3 miljard euro vrij te maken voor Griekenland. Ook werd Griekenland schuldverlichting toegezegd.

Shell

Shell was met een winst van 2,3 procent een van de sterkste stijgers in de AEX-index. Het olie- en gasconcern maakte bekend dat wereldwijd nog eens 2200 banen verdwijnen in verband met de aanhoudende lage olieprijzen. De reorganisatie komt bovenop twee eerder aangekondigde ontslagrondes waarbij in totaal 10.300 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Shell moest bij de hoofdfondsen in Amsterdam alleen ING (plus 3,3 procent) voor zich dulden. Ook ABN Amro (plus 2,2 procent) was in de AEX een opvallende stijger. Het fonds wordt vanaf 20 juni opgenomen in de toonaangevende Stoxx Europe 600 Index. Unibail-Rodamco sloot als enige van de AEX-fondsen in het rood (min 0,2 procent).

Heineken

Heineken sloot 0,3 procent hoger na nieuws uit Brussel over branchegenoten. De Europese Commissie ging dinsdag namelijk akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld. AB InBev won in Brussel 1,8 procent, SABMiller sloot in Londen een fractie hoger.

In de Britse hoofdstad kelderde warenhuisketen Marks & Spencer (M&S) ruim 10 procent. De nieuwe baas van het bedrijf waarschuwde dat de plannen om de tegenvallende verkoop van kleding aan te jagen, op korte termijn de winst zullen raken.

De euro was 1,1161 dollar waard, tegen 1,1145 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent naar 49,00 dollar. Brent werd 1,3 procent duurder op 49,24 dollar per vat.